نشان CE
نشان CE، یک نشان اجباری اروپایی ، برای شناسایی انطباق یک گروه مشخص از محصولات ، با الزامات ایمنی و سلامتی تعیین شده در دستورالعملهای اروپایی ( DirectivesEuropean ) است . کلمه CE مخفف اصطلاح فرانسوی EuropéenneConformité ( معادل اصطلاح انگلیسی European Conformity ) میباشد، و به فارسی می توان آن را " انطباق اروپایی " خواند .
نشان CE بایستی روی محصولاتی که در محدوده و دامنه کاربرد approx.20 (که “دستورالعملها با رویکرد جدید" - New Approach Directives– نامیده می شود)، قرار میگیرند، الصاق شود.
بدون نشان CE، و به طبع بدون انطباق با شرایط دستورالعملهای اروپایی، محصول امکان فروش و/یا بکارگیری برای ارائه خدمات در بازار اتحادیه اروپا را نخواهد داشت، در غیر این صورت، با انطباق محصول با دستورالعملها و قوانین اتحادیه اروپا و الصاق نشان CE روی محصول، کشورهای اتحادیه اروپا اجازه ممنوعیت، محدودیت یا مقاومت در مقابل فروش و/یا بکارگیری برای ارائه خدمات محصول را در بازارهای کشورهای مطبوع خویش را نخواهند داشت. بنابراین نشان CE به منزله روادید بازرگانی ورود محصول به بازار اتحادیه اروپا میباشد.
باید توجه داشته باشید که نشان CE، یک نشان کیفیتی نیست، و بیشتر به ایمنی محصول دلالت دارد تا کیفیت محصول، اکثر نشانهای کیفیتی داوطلبانه هستند، درحالی که نشان CE اجباری است و انطباق ایمنی محصول با دستورالعملهای اروپایی را تایید می کند .
چرا باید از نشان CE استفاده کنیم ؟
نظام استفاده از نشان CE به دلائل زیر ایجاد شده است :
یکنواخت سازی قوانین متفاوت ملی ( تعیین شده در کشورهای مختلف ) مرتبط با محصولات، برای مصرف کنندگان در اتحادیه اروپا، و ایجاد یک بازار با قانون یکسان برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان سرار دنیا که تمایل به فروش محصولات خود در اتحادیه اروپا دارند .
ایجاد روشی برای صرفه جویی در هزینهها برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان سرار دنیا که تمایل به فروش محصولات خود در اتحادیه اروپا دارند ( بدون چنین روشی تولیدکنندگان و صادرکنندگان بایستی هزینههای مرتبط با انطباق محصولات خود با قوانین هر یک از کشورهای اتحادیه اروپایی را بصورت جداگانه پرداخت می کردند ) .
ارتقاء ایمنی محصولات .
تامین یک نظام یکنواخت برای کنترل و بررسی محصولات در اتحادیه اروپا .
پیش از این، تولیدکنندگان بایستی برای فروش محصولشان در بازار کشورهای اتحادیه اروپایی، خود را با الزامات متفاوت تعیین شده توسط کشورهای مختلف برای یک محصول خاص تطبیق می دادند، که این با هدف اتحادیه اروپا برای ایجاد یک بازار واحد با امکان گردش آزاد کالا، افراد، خدمات و سرمایه در تناقض بود .
با ایجاد نظام ( روشها ، معیارها و قوانین ) یکنواخت برای بررسی و تایید ایمنی محصول ( نشان CE ) مشکل فوق برطرف شده است، به کمک نظام ارزیابی انطباق می توان اطمینان داد محصولاتی که در بازار هستند با الزامات ایمنی تعیین شده برای اتحادیه اروپا تطبیق دارند.
برای چه محصولاتی نشان CE کاربرد دارد ؟
دستورالعملهای جاری زیر الصاق نشان CE را، روی محصولات مرتبط، اجباری میکند :
- دستورالعملها مرتبط با اسباب بازی ها
- دستورالعملها مرتبط با ماشین آلات
- دستورالعملها مرتبط با سازگاری الکترومغناطیسی
- دستورالعملها مرتبط با تجهیزات محافظت ( ایمنی ) شخصی
- دستورالعملها مرتبط با تجهیزات تحت فشار
- دستورالعملها مرتبط با تجهیزات پزشکی
- دستورالعملها مرتبط با لوازم خانگی
- دستورالعملها مرتبط با بالابرها
- دستورالعملها مرتبط با وسایل حمل و نقل تفریحی
-دستورالعملها مرتبط با تجهیزات و سیستم های حفاظتی که در اتمسفر قابل انفجار بکار گرفته می شوند
- دستورالعملها مرتبط با تجهیزات اندازه گیری وزن غیر اتمی
- دستورالعملها مرتبط با مسیرهای کابل ها
- دستورالعملها مرتبط با محصولات ساختمانی
- دستورالعملها مرتبط با کاربردهای غیر نظامی مواد منفجره
- دستورالعملها مرتبط با بویلرهای آب داغ
- دستورالعملها مرتبط با تجهیزات اندازه گیری
نشان CE برای مواد بهداشتی و آرایشی، مواد شیمیایی، داروها و مواد غذایی کاربرد ندارد .
چگونه می توان نشان CE را اخذ کرد ؟
برای محصولات مختلف ، دستورالعملهای و گامهای متفاوتی برای اخذ نشان CE وجود دارد، در این مسیر ابزارها، شواهد و ارزیابیهای متفاوتی باید ایجاد و/یا انجام شود، که الزاماً همه آنها در مورد همه محصولات کاربرد ندارد، شامل :
1) سیستم مدیریت کیفیت سازمان
2) سیستم تضمین کیفیت تولید محصول
3) ارزیابی ریسک و تهیه شناسنامه فنی ( Technical file ) محصول
4) انجام بازرسی و تست روی محصول
5) تهیه اظهار نامه انطباق
6) نمونه برداری و انجام تست روی محصول توسط مراجع ذیصلاح
7) ارزیابی و ممیزی در محل توسط مراجع ذیصلاح
8) تصدیق طراحی مناسب محصول
نشان CE بر روی یک محصول مزایای زیر را دارد:
محصول مورد نظر می تواند به صورت قانونی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا EU و منطقه تجاری آزاد اروپا به فروش برسد و جابجا شود.
امکان صادرات به کشورهای دیگر
ایجاد اطمینان در مصرف کننده و بازار خرده فروشی
رعایت حقوق مصرف کننده
مزیت رقابتی و تبلیغاتی
نظر مثبت نهادهای قانونی
شرکت در مناقصات بزرگ دولتی از جمله نفت،گاز و پتروشیمی